'Indische Blik' biedt een intiem kijkje in het leven van de derde generatie en verkent de vele thema's die hierbij spelen. "Een verloren verleden vertaald naar het heden."
De soms kwetsbare verhalen zijn voorzien van portretfotografie door Lilian van Rooij. De vormgeving is gedaan door Ching Knikkink - Chen. De teksten zijn bewerkt door Karin Wangko.
Boek: Indische blik - hier te bestellen!
Op zondag 3 september 2023 is het boek "Indische blik" in eigen beheer uitgebracht. Dit boek is een verzameling van uitgebreide gesprekken met Nederlanders met een Indische achtergrond van de derde generatie. Deze groep mensen behoren tot de nakomelingen van de grootste migrantengroep die zicht ooit in Nederland hebben gevestigd, maar waar we eigenlijk te weinig over horen. Onze (groot)ouders hebben zich geruisloos aangepast aan de Nederlandse manier van leven, hebben hard gewerkt maar ook offers moeten brengen. Er was geen plek voor gevoelens en verwerking van de periode rondom de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende onafhankelijkheidsstrijd. Wat je nu veel ziet en hoort bij de derde en vierde generatie is dat er nu ruimte is om over de moeilijke onderwerpen te praten. Er is behoefte om het trauma wat is doorgegeven te verwerken.
In een reeks interviews met 12 volwassenen van de derde generatie ben ik in gesprek gegaan over onderwerpen als identiteit, familiegeschiedenis en wat zij nog voelen van de traumatische ervaringen die de eerste en soms tweede generatie heeft meegemaakt . Wat is volgens hen de Indische identiteit en hoe zien zij zichzelf? Zijn ze er bewust mee bezig? Wat hebben ze van hun ouders meegekregen? Wat voor impact heeft de koloniale geschiedenis op hun huidige leven?
Ook deel ik in dit boek mijn eigen zoektocht naar mijn familieverhaal en hoe ik aankijk tegen wat er zich binnen mijn familie heeft afgespeeld. Ik omschrijf mijn reis en deel de ervaringen die ik heb gehad met familieopstellingen. Mariska Helling en Ada Byrnes, twee experts op het gebied van familie-en traumaopstellingen, komen ook aan het woord in het boek.
De verhalen zijn voorzien van portretfotografie door portretfotograaf Lilian van Rooij, het ontwerp is van Ching Knikkink-Chen en redactie door Karin Wangko.